Afslibning og afhøvling af trægulve

17 April 2020
Marie Pedersen

editorial

Formålet med afslibning af et trægulv er, at give gulvet et nyt liv. Når gulvets lak og overflade er slidt, ridset og hakket, bør gulvet slibes. Det er vigtigt at tage højde for hvilken type gulv, du har, inden du kaster dig ud i en afslibning. Du kan med fordel alliere dig med en professionel håndværker, der har erfaring med behandling af gulve.

Har du et massivt trægulv, vil det kunne klare flere slibninger end et lamelgulv. Massive gulve af brædder eller parket er rimelig hårdføre, men må ikke slibes så langt ned, at deres samlinger svækkes. Du kan inspicere tykkelsen i kanten af gulvet, ved at stikke en tynd spartelkniv ned i samlingen.

Lamelgulve er sammensat af flere lag, ofte med et massivt slidlag øverst. Det er tykkelsen på dette slidlag, der afgør hvor meget gulvet kan slibes ned.

Laminatgulve kan slet ikke slibes, da de ofte slet ikke er fremstillet af træ, men plast.

I modsætning til gulvafslibning, der ofte er uundgåeligt, er gulvafhøvling en mere omfattende proces. Et gulv bør kun afhøvles, hvis det er meget skadet. Hvis gulvet er meget slidt eller skævt, f.eks. efter vandskade, eller hvis der er blevet spildt materialer som spartelmasse på gulvet, bør du overveje en afhøvling. Det foregår med knive, og der bliver taget et væsentligt tykkere lag af gulvet, end ved gulvafslibning. Hvor vidt dit gulv egner sig til afhøvling, kommer an på hvilken type gulv der er tale om. Kig forbi https://gulvkanonen.dk/gulvafslibning-fyn/ og læs mere om pleje af trægulve, afslibning, afhøvling og meget mere. Her kan du desuden få et gratis tilbud samt rådgivning i forhold til dit gulv. Når du skal slibe eller høvle dit gulv, er det en fordel at alliere dig med professionelle folk, da eventuelle fejl kan ende med at koste mange penge i sidste ende.

More articles