Er det nødvendigt med en elektriker

05 September 2021
Steffen Hansen

Nogle opgaver kræver, at man får fat i en elektriker, hvor det ved andre opgaver ikke er nødvendigt. Her i indlægget kommer vi ind på, hvilke ting du selv må lave, og hvad du ikke selv må lave, når det kommer til elektriske installationer.

Lamper og andet småt

Som udgangspunkt, så må du selv lave alt med el, så længe det ikke er nye installationer, eller hvor du skal ind bag væggen og pille ved de nuværende installationer. Derfor må du gerne selv hænge en lampe op, sætte dit tv til, og tilslutte din vaskemaskine. Det vigtigste inden du begynder at rode med noget er blot, at du spørger dig selv, om du har styr på det du laver, og om du har husket at slukke strømmen. Selvom en lampe er en lille installation, så er det stadig farligt, hvis man glemmer at slukke for strømmen. I værste tilfælde kan de store ladninger af strøm føre til hjertestop.

Nye installationer

Hvis du skal have lavet en ny installation i din bolig, så skal du have fat i en elektriker. I Danmark er loven lavet om fornyligt, så man ikke må godkende en installation, medmindre man har en el-installatør tilknyttet, eller selv er el-installatør. Derfor er det vigtigt, at du ikke selv kaster dig ud i at lave nye installationer. En ny installation kan være at trække nye kabler, at lave en ny stikkontakt, eller noget andet i den kaliber, hvor det ikke blot er at slutte en lampe til.

Vi anbefaler som hovedregel, at hvis du er i tvivl, så ringer du til din lokale elektriker og får rådgivning på, om du selv må røde med installationen, eller om det er lovpligtigt, at der er en autoriseret elektriker indover. Hvis du gør dette, så er du sikret, at du ikke laver noget, som du ikke må.

More articles