Få den rette hjælp og behandling for din angst lidelse

04 September 2019
Astrid Pedersen

editorial

Lider du af angst, er det meget vigtigt, at du får den rette behandling. En angst lidelse kan nemlig udvikle sig særdeles alvorligt, hvis den bliver negligeret.

Hvad er angst?

Angst er betegnelsen for en række psykiske lidelser, som alle har det tilfælles, at de afføder følelser af bekymring eller panik. Der findes flere forskellige former for angst, som på mange måder er flettet ind i hinanden, og sagtens kan optræde sammen eller i følgeskab med andre lidelser – for eksempel stress eller depression.

På det faglige plan skelner man groft sagt mellem fire forskellige angst lidelser. Denne opdeling er dog meget generisk – det ses ofte, at en patient lider af en kombination af to eller flere af disse angst typer, hvor en eller flere er mere fremtrædende. Angst skal under alle omstændigheder behandles med et individuelt udgangspunkt, og de forskellige betegnelser gør det blot lettere at italesætte symptomerne.

Fire forskellige angst typer

De fire angst typer er panikangst, generaliseret angst, enkeltfobi (for eksempel klaustrofobi eller araknofobi – angsten for edderkopper) og social angst. Panikangst er kendetegnet derved, at den optræder uden anledning eller trigger. En person, som lider af panikangst, vil uden forvarsel kunne opleve en overvældende følelse af panik. Dette er voldsomt invaliderende for den daglige udfoldelse, lige som generaliseret angst kan være det.

Ved generaliseret angst er den nagende følelse af bekymring allesteds nærværende. Patienter med generaliseret angst kan ikke slippe denne bekymring, som kan manifestere sig som tvangsagtige tanker og handlinger (OCD). Enkeltfobier kan også være meget hæmmende – er man for eksempel bange for højder, vil man ikke kunne bo eller arbejde i et højhus. Og social angst gør det meget vanskeligt at fungere i sammenhænge, hvor der er mange andre mennesker til stede på én gang.

Du kan læse mere om den rette angst behandling på angstekspert.dk

More articles