Hvorfor forsvandt dinosaurerne?

07 februar 2023
Anders Hansen

Dinosaurernes uddøen er et af de største mysterier i Jordens historie. I millioner af år strejfede dinosaurerne rundt på vores planet og forsvandt så pludselig – ingen ved hvorfor. Forskere har teoretiseret en række mulige forklaringer på deres forsvinden, herunder meteoreffekter, klimaændringer og sygdomme.

En populær teori er, at en asteroide eller komet ramte Jorden for ca. 65 millioner år siden og udløste en række katastrofale begivenheder, der førte til dinosaurernes uddøen. Der er tegn på, at denne hændelse ville have kastet en enorm støvsky op i atmosfæren, som blokerede solens stråling og skabte global afkøling i flere år. Denne kuldeperiode kunne have været for meget for mange dinosaurarter at håndtere, hvilket resulterede i deres endelige uddøen.

En anden årsag til dinosaurernes uddøen menes at være forbundet med klimaændringer. I dinosaurernes tid oplevede Jorden en række alvorlige klimaændringer, som kunne have fået dinosaurarter til at uddø eller til ikke at kunne tilpasse sig hurtigt nok. Når havniveauet steg i perioder med global afkøling, ville en stor del af jorden i dinosaurernes levesteder f.eks. være blevet oversvømmet, hvilket tvang dinosaurerne ind på mindre områder med færre ressourcer og mindre beskyttelse mod rovdyr.

Endelig er sygdom også blevet foreslået som en forklaring på dinosaurernes forsvinden. Der er beviser for, at sygdomme som f.eks. bakterieinfektioner eller virus kan have dræbt et stort antal dinosauruspopulationer på meget kort tid.

plakater med dinosauer

Uanset årsagen til deres uddøen er det klart, at dinosaurerne havde en betydelig indvirkning på vores planet, inden de forsvandt fra dens overflade. Med yderligere forskning vil vi måske en dag finde svaret på dette evige mysterium.

Hvem forsker i dinosaurernes uddøen?

Forskere har forsøgt at finde svar på spørgsmålet om dinosaurernes uddøen, siden de blev opdaget i det 19. århundrede. Tidlige teorier omfattede den idé, at dinosauruspopulationerne blev reduceret på grund af konkurrence med andre dyr eller på grund af ændringer i deres fødeudbud. I 1930’erne foreslog den amerikanske palæontolog George Gaylord Simpson en naturalistisk teori om dinosaurernes uddøen som følge af gradvis ændrede miljøforhold, f.eks. øget vulkansk aktivitet og klimaændringer.

I 1980 foreslog fysikeren Luis Alvarez en alternativ forklaring, nemlig at en stor asteroide eller komet ramte Jorden for ca. 65 millioner år siden og udløste en global katastrofe – kendt som KT-hændelsen – som forårsagede dinosaurernes uddøen. Denne idé har med tiden fået betydelig støtte fra andre forskere, selv om nogle stadig er uenige i den.

Hvorfor ikke få en plakat med dinosaurer derhjemme? Det kan du få her: https://citatplakat.dk/plakater/boerneplakater/dinosaur/.

Flere Nyheder