Kom ud af pillemisbruget med hjælp fra et misbrugscenter

02 June 2020
Astrid Pedersen

editorial

Mange tusind mennesker i Danmark og i resten af verden udvikler hvert år et afhængigheds betinget misbrug af læge ordineret medicin. Faktisk er pillenarkomani – eller afhængighed af receptpligtig medicin, som det kaldes i fagtermer – et af de største problemer for den almene folkesundhed i nyere tid.

Mennesker, som går hen og bliver afhængige af eksempelvis smertestillende eller angst dæmpende medicin, tænker ofte slet ikke på sig selv som misbrugere. Medicinen er jo lovlig – og det er jo ikke som om man sidder og sprøjter sig i armen med heroin, sniffer kokain, eller ryger crack.

Desværre bliver et stof ikke mindre farligt af at være et godkendt lægemiddel. Opioider, som fungerer som smertestillende afløsere for de stærke opiater, er nogle af de meste vanedannende og afhængigheds skabende medikamenter som findes på markedet.

Gennem en årrække er disse stoffer blevet udskrevet af læger i forbindelse med smertelindring efter eksempelvis traumer eller operationer, under formodningen om at stoffet ikke var nær så vanedannende.

Men inden for de seneste år har det altså vist sig at præparater så som Fentanyl, Tramadol og Oxycontin er lige så afhængigheds skabende – og har lige så ødelæggende effekter ved misbrug – som eksempelvis heroin eller morfin. Og derfor er det rigtig fornuftigt at være fornuftig på sit forbrug af disse medikamenter, således at man kan lægge en fornuftig plan for nedtrapning så såre behovet for smertelindring aftager.

Hjælp, jeg er afhængig af smertestillende medicin – hvad gør jeg?

Er du blandt de mange, som oplever at have svært ved at lægge de smertestillende piller på hylden? Så bør du faktisk søge professionel hjælp. Det kan faktisk være forbundet med en helbredsmæssig risiko hvis du selv prøver at kvitte medicinen.

Hos Behandlingscenter Stien kan du få tilbudt et overvåget afgiftnings forløb, efterfulgt af effektiv misbrugsbehandling. Du kan læse mere på behandlingscenter-stien.dk

More articles