Pillenarkoman? Søg hjælp på et misbrugscenter

21 september 2019
Astrid Pedersen
Pillenarkoman? Søg hjælp på et misbrugscenter

Når man har indtaget visse former for smertestillende medicin i meget lang tid, og kroppen begynder at kræve mere og mere medicin for at opnå den tilsigtede effekt, er det meget sandsynligt, at man er gået hen og blevet pillemisbruger.

Hvordan opstår et pillemisbrug?

Et pillemisbrug – eller, som det kaldes i fagsprog, en afhængighed af receptpligtig medicin – opstår som regel, når man som smertepatient eller i forbindelse med en operation eller et traume får udskrevet eksempelvis smertestillende medicin.

Blandt de former for receptpligtig medicin, som er særligt kendte for at være afhængighed skabende, er de såkaldte opioider. Et opioid er et syntetisk fremstillet præparat, som har samme virkning som et opiat, for eksempel morfin eller heroin. Dette betyder at et opioid – ud over sin stærkt smertestillende effekt – også fremkalder en behagelig og ofte euforiserende rus.

En konsekvens af et længere tids forbrug af opioider så som Fentanyl, Tramadol eller Oxycontin er, at der skabes rod i hjernens egen produktion af dopamin, hvilket kan medføre, at fravær af medikamentet skaber ubehagelige abstinenser – ikke ulig de, en heroin afhængig narkoman oplever, når han eller hun prøver at kvitte stofferne med det, der ofte kaldes en kold tyrker – altså uden nedtrapning i, eller substitution af, indtaget.

Hvordan kvitter jeg mit pillemisbrug?

Det er således forbundet med en ret stor risiko at forsøge sig med medicin afvænning på egen hånd. Mange pillenarkomaner, som prøver at stoppe fra den ene dag til den anden, vil opleve svære depressions lignende tilstande – og selvmords tanker er ikke ualmindelige, når misbruget har nået et vist punkt.

Er du et sted i dit medicin forbrug, hvor du har mistanke om, at du har udviklet en afhængighed af receptpligtig medicin, bør du hurtigst muligt opsøge hjælp på et misbrugscenter.

Du kan få mere at vide på behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder