Tandkroner og broer: Hvad er forskellen?

21 July 2020
Cecilie Mortensen

editorial

Hvis du nogensinde har tænkt på, hvad forskellen mon er mellem kroner og broer, så behøver du ikke lede ret meget længere. Når turen går til tandlægen, fordi du måske har knækket en eller flere tænder, så vil du sikkert høre tandlægen nævne både kroner og broer. Så lad os prøve at dykke ned i, hvad forskellen er, og hvornår man vælger det ene frem for det andet. 

Forskellen mellem tandkroner og broer

Før vi kommer vi forskellene, så er der også flere ligheder mellem tandkroner og broer. Begge bruges nemlig ofte, når man har en tand, som ikke kan genoprettes ved hjælp af en tandfyldning. Når en tandfyldning f.eks. ikke kan beskytte, at en tand nedbrydes yderligere, eller at der gives en tand den holdbarhed, den skal have, så kan tandkroner eller broer være løsningen. 

Når der er tale om en tandkrone, så arbejder man med en enkelt tand, som måske er knækket. Her kan en tandkrone sættes på tanden, så både tandens rod og selve tanden bevares. 

Når der omvendt at tale om en bro, så er det en løsning, der oftest bruges, hvis man mangler eller har mistet en tand. Med en bro arbejder man også med tænderne omkring det sted, hvor man mangler en tand, da man laver en bro, som er med til at holde tænderne i deres position, så de ikke begynder at ændre stilling. 

Når du kommer ind til en tandlæge, så vil tandlægen helt sikkert vejlede dig omkring, om du skal vælge den ene eller den anden løsning. Det er derfor ikke noget, du selv behøver at bryde dit hoved med. 

Når du skal finde den tandlæge, som skal hjælpe dig i mål med enten en ny tandkrone eller bro, så brug gerne lidt tid på at undersøge de forskellige tandlæger, der kan hjælpe i dit lokalområde: https://stjerneklinik.dk/kroner-og-broer/

 

More articles