Ugens råvare: Broccoli
Det er så vildt, så meget den kål kan. Og det er så synd, at der er nogen, der vender det hvide ud af øjnene, når man taler om broccoli.
Det må være fordi de har fået den overkogt. Ingen grøntsager smager godt, hvis de skamkoges, så konsistensen er dårlig, så farven er trist – og så smagen også er svag, for ikke at tale om de vitaminer, mineraler og antioxidanter, som broccolien indeholder, der ryger ud med kogevandet.
Grøntsager skal generelt have kogende vand over sig, og så lidt som muligt, og så skal grøntsagen, inden den overhældes med kogende vand, have et drys salt og et oliedryp, som holder på smag, farve og sundhed. Og så skal de koge, kort tid, så de stadig er sprøde, og al dente, som man oftest taler om, når man koger pasta, men udtrykket kan sagtens bruges om grøntsager også. Al dente betyder, at der stadig er bid i.
Jeg gør faktisk ofte det, at jeg kommer broccoli i en stor glasskål, som jeg har et låg til, jeg drysser med salt og drypper med olie, hælder vand over og låg på, og så står det der i 5-7 min., så hælder jeg vandet fra og har den skønneste grøntsag, der har det bid, den smag og den næring, som jeg går efter.
Broccoli ligger meget højt på listen over sunde grøntsager, om ikke højest, side om side med laks. Så spiser du laks OG broccoli, stiger sundhedsbarometret i din krop væsentligt.
Broccoli hører til gruppen af grønne grøntsager, der indeholder folat, som er det nye ’vidunderstof’, der styrker hjernens aktivitet og forebygger depression og kræft. Broccolien er også god for vores knogler og for hjertekar-systemet. Broccoli indeholder rigelige mængder af: c-vitamin, der jo ganske enkelt forhindrer cellerne i at ilte og i værste fald udvikle kræft.
Broccoli kan spises rå og tilberedt. Og måske skulle man tro, at det altid er bedst at spise grøntsager rå, det er det ikke, fordi når man varmebehandler skånsomt, så udvides kostfibrene og vi mennesker har nemmere ved at fordøje grøntsagen, og får fuld valuta for fibrene også.
Udover at varmebehandle broccoli i lidt vand i kort tid – eller bedre: dampe det med vand i en gryde, der koger op omkring broccolien, som ligger i en dampindsats i gryden, lige over vandoverfladen, og med låg over…kan man komme broccoli i sin salatcentrifuge, sammen med andre grøntsager og frugt, typisk æbler – OG lave elegante kålsalater med rå broccoli: https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/24441/broccolisalat